Selasa, 5 Julai 2011

Donut Sausage

Selamat datang ke blog Rahel...petang ni saya buat donut sausage untuk minum petang...gebu2 semuanya...donut ni akan sentiasa lembut dan gebu walaupun disimpan semalaman di bawah tudung saji....


Donut Sausage
Sumber:Buku Resepi


Bahan:
1 sdb yis
175ml air
*satukan bahan di atas,kacau hingga larut*

Bahan Kulit:
300g tepung roti
60g gula pasir,kisar halus
2 kuning telur
2og shortening
1 st double-action baking powder

Untuk inti:
10 batang sosej




Cara:
1.Satukan bahan kulit dalam mangkuk,gaul rata.Masukkan bancuhan yis
   perlahan-lahan sambil digaul rata,jika masi kering tambah sikit air.
2.Uli doh selama 10 minit.Bahagi doh kpd 50g setiap satu (klu tak nak donut
   yg besar bahagi doh kpd 25g setiap satu).
3.Ambil doh dan roll memanjang sebesar ibu jari (pilihan),kemudian ambil
   1 batang sosej dan lilitkan doh tadi.Lapik dg kertas minyak.
   Buat sehingga selesai.
4.Biarkan donut mengembang selama 30 minit.Kukus selama 6 minit dg api
   sedang.Angkat & buangkan kertasnya.
5.Goreng sebentar sehingga keperangan.Angkat dan toskan.

Pesan:
Doh ini agak lembik dan melekat di jari saat di uli krn menggunakan tpg roti
Uli doh dengan lembut dan jangan ditekan.
Panaskan air terlebih dulu sebelum mengukus donut.



Enjoiiii...

Tiada ulasan: