Isnin, 27 Jun 2011

Masak Lemak Betik Muda & Tempe

Selamat tengah hari dan selamat bersiaran kembali..apa khabar korang semua? dah siap masak lauk yang sedap2?..hehehe..hari ni Rahel masak lauk ala-ala kampong je..tapi memang menggamit selera..enak banget betik muda dimasak lemak cili bersama gorengan tempe..memang serasi bersama dalam kuali..pada yang belum siap masak2 tu..bolehlah mencuba menu ni..dijamin enak..dan semestinya korang suka...jom layan dulu resepinya...scroll...




Masak Lemak Betik Muda & Tempe
Sumber:Rahel

 Bahan:
200g tempe,digoreng
200g betik muda yang sudah dipotong kecil
3 sdm ikan bilis kering*
3 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
5 tangkai cili padi*
1 inci halia*
2 biji buah keras*
1 batang serai,diketuk
1 sk serbuk kunyit
1 lembar daun salam
600ml santan sederhana pekat
garam secukup rasa

Cara:

1.Satukan bhn bertanda* dan blender sehingga halus.

2.Panaskan sedikit minyak dalam kuali.Tumis bhn blender,kunyit hingga garing.

3.Masukkan betik,serai,daun salam.Tumis hingga setengah masak.Tuangkan santan,kacau rata.Perasakan.

4.Masukkan pula tempe goreng tadi.Biarkan merenih sebentar,angkat dan hidang.



2 ulasan:

cik cek berkata...

Mesti sedap ni kan...:)

rahel berkata...

iye kak cik..memang sedap ni...walaupun sangat sederhana tp pd saya sudah cukup sedap di mkn dg nasi putih...hehehe.