Isnin, 13 Jun 2011

Kari Ayam

Selamat bertemu kepada semua  sahabat Rahel yang setia melawat blog masakan Rahel.Hari ni Rahel ada masak sikit lauk kari ayam...resepinya  sederhana jak tapi memang sedap dihidang bersama nasi putih..dan boleh juga di jadikan pelengkap bagi roti jala,roti canai & banyak  lagi la,ikut selera memasing la kan? ok la kawan2 Rahel  letak  jak resepinya ya...mana la tau  kot2 ada yang  tercari-cari  resepi kari ayam yg sederhana...



Kari Ayam
Resepi:Rahel


Bahan:
1/2 kg ayam,bersihkan,potong kecil
250g kentang,kupas,potong
200ml santan pekat
300ml air
sedikit daun kari
1 kuntum bg lawang
1 batang kulit ky manis
2 kuntum bunga cengkih
1 sdm gula
garam secukup rasa
1 batang serai,ketuk

Bahan kisar:
70g bawang merah
30g bawang putih
3 cili merah
7 tangkai cili kering
1 batang serai
15g halia
3 biji buah keras
1 sdm serbuk cili
1 1/2 sdm rempah kari daging
1 sdm serbuk kunyit
1 sdm serbuk ketumbar

Cara:
1.Kisar semua bahan kisar hingga lumat.
2.Panaskan minyak dlm periuk & tumiskan daun kari bersama bhn kisar,
   bg lawang,kayu manis,bg cengkih,serai ketuk hingga naik baunya.
3.Masukkan separuh santan & kacau rata.Setelah itu masukkan ayam dan
   biarkan masak seketika.Tambah air dan biarkan mendidih.
4.Setelah mendidih,perlahankan api dan biarkan mereneh selama 20 minit.
5.Akhir sekali,masukkan kentang,garam,gula dan lebihan santan.
   Biarkan mendidih dan angkat.


Selamat menjamu selera...

2 ulasan:

cik cek berkata...

Sedapnya kari ayam...lapo...lapo...perut kak cek...

rahel berkata...

maaflah kak cek tak dapat merasa..sy je yg merasa kari ayam...hihihi.