Selasa, 24 Mei 2011

Kari Ikan Tenggiri


Selamat bersiaran di tengah hari..skejap lagi nak hidangkan menu untuk lunch.Kali ni Rahel  masak kari ikan yang simple dan mudah  banget penyediaannya,tapi kari ikan kali ni tak  guna  santan sebab nak  kurangkan  kolesterol,bayangkanlah kalau hari-hari  masak yang  beminyak dan bersantan...mesti cepat bersantan dan berminyak juga  badan kita...so beringat-ingatlah  sikit kalau masak.



Kari Ikan Tenggiri
Resepi:Rahel


Bahan:
1/2 kg ikan tenggiri,dibersihkan
1 1/2 sdm penuh rempah kari ikan
3 biji cili merah*
5 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
2 batang serai,ambil yg putih saja*
3 biji buah keras-tumbuk halus
1 sk serbuk kunyit
1 sk jintan manis
1 keping asam keping
2 cawan air
garam secukup rasa
2 st gula pasir

Cara:
1.Blender bahan bertanda*.Panaskan minyak dalam kuali.
2.Masukkan bahan yg di blender,rempah kari,buah keras,serbuk kunyi,jintan.
   Tumis bahan ini hingga garing atau pecah minyak.
3.Masukkan potongan ikan,asam keping,air.Kacau sedikit.Tambahkan garam,
   gula.
4.Biarkan mendidih hingga masak.Angkat.Hidang.



Selamat menjamu selera..daaa..

Tiada ulasan: