Selasa, 10 Mei 2011

Donat Cincin

Salam ceria selalu😊


Selamat bertemu kembali,harap kawan-kawan semuanya sihat,tengah buat apa tu?...hari ni Rahel buat donut sebagai pelengkap untuk hidangan petang,nak cerita sikit pasal donut cincin ni,rasanya sedap sangat,lembut & gebu je pertama kali ikut resepi terus menjadi,tapi time nguli doh memang lengan & bahu sengal-sengal sangat..hehehe..biasa laa..uli doh guna tangan,kalau nak donut yang lebih cantek..kena la guna mesin penguli,tp Rahel tak punya lg mesin penguli..hihi..kesian.


Oklah kawan-kawan..tangan dah letih ni,nak rehat sekejap...jika teringin nak rasa donut yang lembut gebu..try la resepi ni,mesti kawan-kawan akan suka.Resepinya Rahel dah letak kat bawa tu..jemputlah tengok yee...jom..layann.

DONUT CINCIN

Bahan A (diayak)
250g tepung protein tinggi
50g teoung gandum
2.5g pelembut roti
20g susu tepung
5g serbuk penaik

Bahan B:(dibancuh)
45g gula caster
2.5g garam
20g telur

Bahan C:(dibancuh)
170g air sejuk
5g ragi segera

Bahan D:
20g mentega
20g lemak sayuran

Cara membuat:

1.Sebatikan bahan B dan C,kemudian masukkan A,kacau rata untuk menghasilakan doh.

2.Campurkan D,uli doh sehingga lembut dan kenyal.

3.Tutup dan biarkan 30 minit.

4.Canai doh menjadi nipis,terapkan dengan penerap donat.

5.Letakkan dinatas loyang pembakar yang bergris,biarkan mengembang 2 kali ganda daripada saiz asalnya.

6.Goreng dalam minyak panas sehingga berwarna perang keemasan.

Terima kasih sudi singgah blog Rahel😍

Tiada ulasan: