Isnin, 30 Mei 2011

Black Forest Kukus

Selamat sejahtera kepada semua.Pagi ni Rahel share lagi resepi kek yang senang dan ringkas je,pada Rahel kek ni agak padat sikit berbanding dengan kek span yang dibakar,mungkin kerana penggunaan tepung gandum dalam batter kek ni.

Rahel selalu guna tepung kek atau tepung superfine untuk buat kek span sebab hasilnya lebih ringan dan lembut gitu,tapi kali ni ikut resepi betul-betul,kononnya nak rasa yang ori dalam resepi tu..dan inilah hasilnya..


Black Forest Kukus
Resepi:Majalah Sedap


Bahan:
4 biji telur
1/4 st garam
120g gula pasir
100g tepung gandum
20g serbuk koko
1/2 st serbuk penaik
25g mentega,cairkan
3 sdm air

Cara:
1.Pukul telur,garam,dan gula pasir sehingga kembang.
2.Masukkan tepung s-fine,serbuk koko,serbuk penaik sambil diayak &
   dikacau rata.
3.Masukkan mentega cair dan air sedikit demi sedikit sambil dikacau
   perlahan.
4.Tuangkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau sehingga
   masak.
5.Bila kek sudah masak,biarkan sejuk sepenuhnya.

p/s:dalam resepi ori kek ni menggunakan hiasan buttercream warna putih,
      kemudian ditabur dengan parutan coklat masakan dan dihias dengan
      ceri marachino.


Tiada ulasan: