Jumaat, 22 April 2011

Nasi Warna Warni


Salam tengah hari semua,tengah buat apa tu?? dah masak untuk makan tengah hari? Nampak cam senyap je,agaknya tengah sebok la kat dapur.Ok..takpe..lepas masak-masak nanti jangan lupa hantar laporan ye..hehe.Hari ni Rahel tak masak banyak,just masak apa yang ada di dapur,simple dan senang je..nasi minyak warna-warni,yang ni memang semua sudah tau resepi dan cara memasaknya kan,tapi takpelah..Rahel nak juga share lagi satu resepinya di sini,boleh jadi rujukan di masa-masa mendatang..O ya.sebenarnya nasi yang satu ni memang sudah glamour,nama pun dipelbagaikan,hinggakan ada yang memanggilnya nasi pelangi/nasi hujan panas dan macam-macam lagi la..k la kita teruskan je dulu tengok ada apa yang perlu disiapkan untuk masak nasi warna-warni ni..jomm..


Nasi Warna-warni
Resepi:Rahel

Bahan:
300g beras basmati-cuci bersih,rendam 10 minit,toskan
2 kuntum bunga lawang*
2 kuntum bunga cengkih*
1 batang kulit kayu manis*
1 sudu kecil serbuk pati ayam
1 sudu kecil rata garam
800ml air panas 
sedikit pewarna,merah,oren,biru
1 sudu makan marjerin/mentega
3 biji bawang merah-mayang halus
1 inci halia muda-mayang halus

Cara:
1.panaskan marjerin dalam kuali,tumis bahan bertanda sekejap.
   masukkan hirisan halia,kacau hingga layu,kemudian masukkan
   hirisan bawang & teruskan kacau hingga kekuningan.
2.masukkan beras basmati,kacau selama 2 minit.
3.pindahkan ke dlm rice cooker,tuangkan air panas dan masak se
   perti biasa.Masukkan garam.Kacau rata.
4.setelah mendidih,kacau sebentar,tutup periuk,biarkan nasi ma-
   sak.
5.setelah air agak kering beri pewarna,teruskan masak sebentar
   sehingga air benar2 kering.tutup api.angkat nasi warna warni &
   bolehlah di makan dg lauk pilihan masing2.


Enjoiii

Tiada ulasan: