Ahad, 17 April 2011

Apam Pandan

Hmmm....apam lagiii..siapa yang tak suka ngan apam yg tak leceh untuk membuatnya..lagi satu..apam kali ni berperisa pandan...lagila wangi...mari sama-sama buat apam pandan..




Apam Pandan
Sumber:Rahel


Bahan:
200g tepung superfine*
150g gula kaster
3 biji telur M
1 st ovallet
1 st baking powder*
60ml air kisar dg 3 helai daun pandan (ambil 60ml saja)
100ml santan
sedikit pewarna hijau

Cara:
1.Panaskan periuk pengukus.Siapkan acuan.Satukan jus
  pandan dg santan.
2.Ayak bersama bhn bertanda*.
3.Pukul gula,telur,ovallet guna mixer pada kelajuan
  sedang selama 10 minit.
4.masukkansantan berselang-seli dengan tepung.Kacau rata.
  Beri pewarna.Kacau rata.Sudukan ke dlm acuan 3/4 penuh.
5.Kukus selama 15 minit.
  **lapik tudung periuk dg kain bersih**



Selamat mencuba..

Tiada ulasan: